امروزه دغدغه اکثر مدیران حوزه به خصوص در حوزه فناوری اطلاعات مدیریت فرآیندها با بهترین کارایی می باشد به گونه ای که در مقابل تهدیدات و حملات و مشکلات و هر چیزی که ممکن است تجارت و سازمان شخص را دچار اختلال کند بعد از بروز هر گونه اتفاق نا متعارف بتوان فعالیت کاری را به حالت عادی برگرداند.در واقع بحث کارایی در کنار راه کارهای خروج از بحران در موقع اضطرار بیان میشود .همین موضوع ما را بر آن داشت تا مطلبی با همین مضمون ارائه نماییم.
Business Continuity Plan یا BCP که به معنی طرح تداوم کسب و کار یا طرح تداوم تجارت مشهور است در واقع به مجموعه ای از فرآیند ها و دستورالعمل ها اطلاق می شود که توسط یک سازمان پیاده سازی می شود تا سازمان بتواند بعد یا در هنگام بروز یک فاجعه یا Disaster به کار خود و روند فعالیتی روزمره خود همچنان ادامه دهد. با استفاده از پیاده سازی یک طرح تداوم کسب و کار یا BCP ، سازمان ها در واقع به دنبال حفاظت از سرویس های حساس و حیاتی خود هستند تا بتوانند بعد از بروز فاجعه یا Disaster این سرویس ها را بلافاصله به مدار برگردانند و تجارت و کسب و کار خود را ادامه دهند. این نوع طراحی و برنامه ریزی که انجام می شود به سازمان اجازه می دهد تا بتوانند سرویس ها را به سرعت بازیابی و به سطح عملیاتی کامل خود در سریعترین زمان و با بالاترین کیفیت ممکن برسانند. در BCP معمولا تمامی فرآیندهای حساس تجاری سازمانی و همه عملیات های مهم تجاری تحت پوشش قرار می گیرند. BCP یک طرح کلان است و معمولا در سطح کلان هم اجرا می شود . در واقع در BCP ما باید به این بیاندیشیم که برای مثال در صورت نابودی کل سیستم باید چگونه به حالت قبل باز گشت.
• اگر کل ساختمان اداره یا سازمان ما از بین برود ، چگونه می توانیم تجارت خود را مجددا به حالت عادی برگردانیم ؟
Disaster Recovery Plan یا DRP به طرح بازیابی از فاجعه اطلاق می شود و در واقع ما می توانیم از DRP به عنوان یک زیر مجموعه از طرح کلان BCP نگاه کنیم. برای اینکه در یک سازمان ما بتوانیم یک طرح تداوم کسب و کار کامل و جامع داشته باشیم و پیاده سازی کنیم نیاز به طراحی و پیاده سازی مجموعه از DRP ها داریم . DRP بر خلاف BCP که بسیار کلان به همه مسائل نگاه می کند ، نگاه جزئی تر و دقیق تری به مشکلات دارد ، DRP ها معمولا جهت طرح های کوچک فنی برای گروه های خاص در یک سازمان طراحی و تدوین می شوند و بعضا برای هر قسمت از فعالیت های سازمانی بصورت جداگانه یک طراح بازیابی از فاجعه جداگانه ایجاد می شود. یکی از شناخته شده ترین طرح های بازیابی از حادثه یا فاجعه ( DRP ) ای که معمولا همه DRP را با آن می شناسند ، DRP مخصوص حوزه فناوری اطلاعات یا IT DRP است. اما نباید فراموش کنیم که ما باید در همه حوزه ها DRP های جداگانه ای داشته باشیم تا در نهایت با تجمیع شدن همه این DRP ها یک BCP درست ایجاد کنیم.
در طرح بازیابی از حادثه ای که برای سرویس های فناوری اطلاعات طراحی می شود یا در اصطلاح فنی تر IT DRP ها ، اولویت فعال کردن سرویس ها و تکنولوژی های مورد استفاده توسط کاربران و ارائه کردن هر چه سریعتر این سرویس های از کار افتاده است. بعد از فعال کردن این سرویس ها برای کاربران ، فعال کردن سرویس های دیگر برای سایر قسمت های سازمان در اولویت قرار می گرد .